ΤΣΟΥΡΕΚΙ

by - Απριλίου 08, 2022

Μου αρέσουν πολύ οι σύγχρονες, γρήγορες συνταγές με ελάχιστα υλικά..αλλά πώς να αρνηθώ τις παραδοσιακές που έχουν μέσα μνήμες ..τα αρώματα,τις γεύσεις..τους ανθρώπους που μου θυμίζουν και συγκινούμαι..!!

Έτσι και αυτό το τσουρέκι που γέμισε μυρωδιές το σπίτι και έφερε υγρασία στα μάτια μου γιατί μου θύμισε την γιαγιά μου.
Κάθε χρόνο το σπίτι μας είχε απ'τα τσουρέκια της γιαγιάς..ήταν το πρωινό,το απογευματινό,το βραδινό..λίγο απ' όλα..και κάθε χρόνο απ' όταν έφυγε ψάχνω τον σωστό συνδυασμό για να έρθει πάλι η ίδια γεύση στον ουρανίσκο μου..
Ε ,φέτος το πέτυχα και είμαι πολύ περήφανη και βαθια συγκινημένη.

Υλικά :

Για την ενεργοποίηση της μαγιάς:
*130 γρ. χλιαρό γάλα
*1 φακελάκι μαγιά ξηρή
*1 κ.γ. ζάχαρη
*2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.

Ζύμη:

*1 κ.σ. μαχλέπι
*2 γρ. μαστίχα
*½ κ.γ. κάρδαμο
*730 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. ή αλεύρι για τσουρέκι
*1 κούπα ζάχαρη
*190 γρ. γάλα (θερμοκρασία δωματίου)
*2 αβγά
*ξύσμα από ένα πορτοκάλι
*60 γρ. βούτυρο σε κυβάκια (θερμοκρασία δωματίου)
*1 κρόκο αβγου & 2 κ.σ. νερό (για να αλείφω το τσουρέκι πριν το ψήσιμο)

Σε ένα μπολ βάζω τα υλικά για την ενεργοποίηση της μαγιάς.
Ανακατεύω και σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη.
Αφήνω στην άκρη για 10'.
Ταυτόχρονα σε άλλο μπολ βάζω τα μπαχαρικά που έχω σπάσει είτε στο γουδί είτε σε μουλτι και ανακατεύω με το αλεύρι ,το οποίο κοσκινίζω .
Προσθέτω τα παραπάνω στο μείγμα της μαγιάς και μετά ρίχνω και τα υπόλοιπα υλικά, αφήνοντας τελευταίο το βούτυρο (εάν χρησιμοποιήσεις κουζινομηχανή ή μίξερ, το βούτυρο θα το βάλεις σε κομματάκια..εάν όμως σηκώσεις μανίκια για ζύμωμα, το βούτυρο θα είναι λιωμένο αλλά όχι καυτό).
Ζυμώνω λοιπόν,μέχρι να έχω και ωραία μαλακή ζύμη(εάν κολλάει βουτυρώνω ή λαδώνω λίγο τα χέρια μου..δεν προσθέτω έξτρα αλεύρι).
Βάζω σε βουτυρωμένο μεγάλο μπολ , κλείνω με μεμβράνη και αφήνω σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (για να επιταχύνω την διαδικασία ανάβω την κουζίνα στο τέρμα χαμηλό και βάζω μέσα το μπολ με το τσουρέκι).
Μόλις λοιπόν διπλασιαστεί η ζύμη ,ήρθε η ώρα για το πλάσιμο.
Λαδώνω τα χέρια μου ώστε να μην κολλάει το ζυμάρι ,χωρίζω στα 4 η στα 3 και φτιάχνω την πλεξούδα μου .
Αλείφω με τον κρόκο και το νεράκι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για περίπου 1 ώρα.

Φτιάξαμε και το αγαπημένο μας σοκολατένιο healthy spread :

*1 κ.γ. κακάο 
*2 κ.γ. ταχίνι (ή άλλο βούτυρο καρπών)
*2 κ.γ. μέλι
*λίγο νερό ή γάλα για να γίνει πιο αραιό

Τσουρέκι με σοκολατένιο άλειμμα, συνδυασμός άχαστος!!




You May Also Like

0 σχόλια