Μια εικόνα χίλιες λέξεις και πίστεψε με θα γλείφεις τα δάχτυλα σου μόλις δοκιμάσεις το συγκεκριμένο πιάτο.
Φρέσκο καλαμάρι, καθαρισμένο και γουλισμένο όπως λένε οι ψαράδες ,με θάλασσα ,γεμιστό με ρύζι και σερβιρισμένο με λαδολέμονο.
Ένα φαγακι νηστίσιμο και πεντανόστιμο και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια πάμε στην συνταγή!!!
Υλικά:
*4 καλαμαρια (200 γρ./τμχ)
*1 κρεμμύδι
*1 σκελίδα σκόρδο
*50 ml ούζο
*200 γρ. ρύζι Καρολίνα
*ξύσμα & χυμό από ένα λεμόνι
*1 κ.σ. βούτυρο & έξτρα για το ψήσιμο
*θυμάρι
*κρέμα μπαλσάμικου
Για το λαδολέμονο:
*1 κ.σ. μέλι
*1 κ.σ. μουστάρδα
*ξύσμα & χυμό από ένα λεμόνι
*150 ml ελαιόλαδο
*ρίγανη, θυμάρι
Ψιλοκόβω τα πλοκάμια απ' τα καλαμάρια και σοτάρω σε λίγο ελαιόλαδο.
Σβήνω με το ούζο και αφαιρώ απ' το τηγάνι.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτω ελάχιστο ελαιόλαδο και σουτάρω το κρεμμύδι με το σκόρδο για δύο λεπτά.
Προσθέτω το ρύζι ,το αφήνω ένα λεπτό να γυαλίσει και συμπληρώνω ζεστό νεράκι ώστε να σιγοβράσει για περίπου είκοσι λεπτά.
Όταν χυλώσει αφαιρώ απ' την φωτιά, προσθέτω μέσα τα πλοκάμια που ήδη έχω μαγειρέψει,το βούτυρο,τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα.
Ζεσταίνω την γκριλιέρα με λίγο ελαιόλαδο και βάζω τα καλαμάρια για δύο λεπτά ,να πάρουν χρώμα.
Εάν έχει περισσέψει γέμιση,την αδειάζω πρώτη στο ταψί και από πάνω τα καλαμάρια.
Διαφορετικά απλά τοποθετώ τα καλαμάρια,χαράζω από πανω και τοποθετώ ένα μικρό κομματάκι βούτυρο.
Περιχύνω με λίγη κρέμα μπαλσάμικου ή με λαδολέμονο που έχω φτιάξει.
Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο ,στους 180 βαθμούς κελσίου για 30' και στην συνέχεια ξεσκεπάζω και συνεχίζω το ψήσιμο για 15'.
0 σχόλια