ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΙΚΗ ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ
Αυτή την πίτα την δοκίμασα πρώτη φορά το 2014 και έκτοτε την έχω φτιάξει άπειρες φορές!!!
Αποφάσισα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σου μια παραδοσιακή συνταγή της Κεφαλονιάς και αυτή είναι η κρεατόπιτα!
Κεφαλλονίτικη Κρεατόπιτα
Για το φύλλο:
•750γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
•100 γρ. ελαιόλαδο
•2 κ.σ. λευκό κρασί
•περίπου 350 ml νερόυ
Για την γέμιση:
• 1/2 κιλό μοσχάρι ( ποντίκι)
• 1/2 κιλό τράγιο (ή αρνί ή το παραλείπεις και βάζεις έξτρα απ' τα άλλα)
• 1/2 κιλό χοιρινό
•2 πατάτες σε κυβάκια
• 1 ποτήρι λάδι
• 1/2 φλυτζάνι λευκό κρασί
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
• 2 κ.σ. πελτέ
• 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, ρίγανη
• αλάτι, πιπέρι
• 1 φλυτζάνι ρύζι καρολίνα
• 1 φλυτζάνι κεφαλοτύρι
Κόβω το κρέας σε μικρά κομμάτια περίπου 1 εκατοστό(ή αν έχω καλό χασάπη μου το κόβει εκείνος).
Σε κατσαρόλα βάζω ελαιόλαδο και σοτάρω το κρέας για να το θωρακίσω.
Αφού πάρει χρώμα , ρίχνω το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύω μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.
Προσθέτω τις πατάτες και ρίχνω τον πελτέ , τρίβοντας την βάση της κατσαρόλας ώστε να βγάλει τα αρώματα του .
Σβήνω με κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτω νερό ίσα ίσα να σκεπάζει το φαγητό και σιγοβράζω σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1.5 ώρα(εμένα το μάτι πηγαίνει ως το 9 και το κατεβάζω στο 2).
Όταν το κρέας έχει μαλακώσει προσθέτω το αλάτι και το ρύζι και αφήνω δέκα λεπτά να πιει τα υγρά , ανακατεύοντας για να μην κολλήσει.
Αποσύρω από την φωτιά , προσθέτω το τυρί και τα μυρωδικά και αφήνω λίγο να κρυώσει.
Στο μεταξύ ανοίγω τα φύλλα μου.
Λαδώνω ελαφρά ένα ταψί , απλώνω το κάτω φύλλο,ρίχνω την γέμιση και σκεπάζω με το επάνω φύλλο.
Γυρνάω τις άκρες προς τα μέσα και λαδώνω ελαφρώς το επάνω φύλλο .
Χαράζω σε κομμάτια,αν θέλω πασπαλίζω με λίγο σουσάμι και ψήνω στους 180°C για περίπου μία ώρα.
0 σχόλια